Film izlemeyi ya da kitap okumayı seven insanların hayatında, Yüzüklerin Efendisi yüksek ihtimalle çok iyi bir izlenim bırakmıştır ve hem edebiyat hem sinema alanlarında örnek teşkil eden bir yapım olmuştur. Yüzüklerin Efendisi kitaplarının sinemaya uyarlandığı tarihe ve o tarihe göre filmlerin kalitesine baktığımızda bu durumu rahatça anlayabiliyoruz.
Öte yandan bir kitabın sinemaya uyarlanması her zaman zor olmuştur. İnsanların aynı kitaptan aldığı hisler ve kurduğu hayaller, zihinlerinde şekillendirdikleri ortamlar farklıdır. Bununla birlikte, kitaplar insan zihninde canlanabilmesi adına çokça detay içerir. Bunlar göz önüne alındığında, bir kitabı, hele ki bu kadar popüler bir kitabı, sinemaya uyarlamak hem çok zor hem de çok büyük bir risktir. İşte Yüzüklerin Efendisi filmlerinin en önemli başarılarından biri de bu risklerin altından ustaca kalkmış olmasıdır.
Yüzüklerin efendisi hem edebiyat hem sinema tarihine adını altın harflerle yazdırmış ve bunu da herkesin saygısını alarak yapmayı başarmıştır. Zamanının ötesinde olan bu işler, günümüzde bile kalitesini hissettirmektedir. Gelelim 2021’de çıkması planlanan Yüzüklerin Efendisi dizisinden neler beklendiğine, ne gibi riskler alındığına ve gelecek dizinin insanlarda ne gibi bir beklenti yarattığına. Tabi bundan önce bu yapımın ortaya çıkmasına vesile olan birçok işten söz etmeden bu diziden bahsetmek olmaz. Kitaplar, filmler, yatırımlar, beklentiler ve son olarak içerik…
J.R.R Tolkien’den Yüzüklerin Efendisi
Yüzüklerin Efendisi eserinin ortaya çıkışı, 1937’de yayınlanan Tolkien’in çocuklarına yazdığı ve okuduğu bir fantezi hikâyesi olan Hobbit’e dayanmaktadır. Hobbit ismi üzerinde büyük bir popülarite oluşması ve insanların hobbitler ve goblinler hakkında daha fazla hikâye talep etmesi üzerine, Tolkien aynı yıl Yüzüklerin Efendisi’ni yazmaya başlamış ve yazım süreci 12 yıl sürmüştür. Süreç 1949’da tamamlanmış ve tam olarak yayınlanması 1955 yılına kadar sürmüştür. 1955 yılına gelindiğinde Tolkien yaşamında 63 yılı geride bırakmış olacaktır.
Kitabın yazım sürecinin bu kadar üzün sürmesi, Tolkien’in kitap üzerine neredeyse hayatının her bölümünde düşünmüş olmasından kaynaklanıyor. Çocukluğunda küçük bir köy olan Sarehole’e kısa süreli olsa da yerleşen Tolkien, hobbit diyarı olarak tasarlayacağı Shire için buradan esinlenmiştir. King Edward’s Okulu’nda iken dillere olan yatkınlığını keşfettikten sonra Elf dillerinin temellerini atmıştır. 1758 yılında John Perrott tarafından yapılmış ‘Perrott’un Divaneliği’ isimli kule ve hemen yanında duran bir başka kule ise hepimizin bildiği iki kule için esin kaynağı olacaktı.
Hayatında çok büyük işler yapmış olan J.R.R Tolkien, Anglosakson dili profesörü ve İngiliz dili ve edebiyatı profesörü olmasının yanında, Hobbit, Yüzüklerin Efendisi ve Silmarillion gibi eserleri dünyaya kazandırmış ve bu eserleri yazarken kendi de adeta bu eserlerle yaşamıştır. Onun hayal gücü, çalışkanlığı ve isteği sayesinde bugüne kadar uzanan bir efsane hepimizin hayatında yer etmiştir.
Teşekkürler J.R.R Tolkien.
Görsel 1: J.R.R. Tolkien
Sinemaya Uyarlanmış Edebiyat Şaheseri
J.R.R Tolkien’in yazdığı Yüzüklerin Efendisi kitap serisi, yayımlanmasından epey uzun bir süre sonra sinemaya uyarlanabilmiştir. “Kitaplarımı filme uyarlamak mı? Odesa’yı uyarlamak bile daha kolay olur!” demiş J.R.R. Tolkien zamanında. Tabi o zamanlarda bu denli büyük, teknolojik anlamda bu kadar gelişmiş bir sinema sektörü olmaması, yazarın aklında bu fikrin oluşmasını etkilemiş olacaktır. İlk olarak 1978’de animasyon şeklinde seyirciyle buluşan Yüzüklerin Efendisi, beğenilen ve akıllarda yer eden bir eser olmaktan epey uzakta kalmıştır. Bu bekleyiş 21. yüzyılın başına kadar sürmüş ve sonunda yönetmenliğini Peter Jackson’ın üstlendiği Yüzüklerin Efendisi yapımı seyircisiyle buluşma imkânını bulmuştur.
Yazımızın, romanlar hakkındaki bölümünde de söylediğimiz gibi, bir kitabı filme uyarlamak her zaman zor olmuştur, özellikle yönetmenimiz Peter Jackson, bu filmi çekmeden önce uzun süre konu hakkında düşünmüş, kafa yormuştur. Bahsettiğimiz beğenilmemiş animasyon filmini 14 yaşında izleyen Peter Jackson, daha o zamanlarda bu filmi çekmeye karar vermiştir. Senaryo hakkında epeyce bir vakit düşünen, bazı yerleri çıkaran, bazı yerleri ufakça değiştiren Jackson, bunların hikâyenin ana tema ve yapısına aykırı olmamasına özen göstermiştir.
Sonunda senaryo ortaya çıktığında, sıra çekimlere gelmiştir. Yeni Zelanda’da inanılmaz bir şekilde bir yıl gibi kısa süre içerisinde tüm çekimlerini bitirmiştir. Jackson en ufak detayları bile atlamamış, her konu hakkında işinin ehli insanlarla çalışmayı adeta kendine bir görev edinmiştir. Elf dili uzmanları, CGI teknolojisi, çeşitli optik yanılsamalar ve bunun gibi birçok çalışmayla zamanının çok ötesinde bir işe imza atmayı başarmıştır. Sinemada bir devrim niteliği taşıdığını söylemek gerekir.
Bunların yanında, Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü, 2004 yılı Oscar töreninde başta en iyi film ve en iyi yönetmen olmak üzere 12 dalda 11 ödüle layık görülerek başarısını perçinlemiştir. Bu büyük çabanın ve emeğin sonucu olarak, Tolkien’in mirası çok güzel şekilde sinemaya yansıtılmış, Peter Jackson’ın bir yönetmen olarak yeteneğini ve başarısını gözler önüne sermiş, son olarak da bizlere, sinema tarihi için bir efsane olarak kalmıştır.
Teşekkürler Peter Jackson.
Görsel 2: Yüzüklerin Efendisi filminden oldukça bilinen bir sahne.
Amazon, Yüzüklerin Efendisi, Yatırım, Beklenti
Gelelim son yılların belki de en çok konuşulan, en büyük projesine. Yüzüklerin Efendisi muhtemelen çoğunuzun duyduğu şekilde dizi oluyor. 2017 yılında dizinin geleceği haberinin, Amazon tarafından resmiyete kavuşturulmasıyla bu süreç açık şekilde başlamış oldu. O sene içerisinde 250 milyon dolar ödeyen Amazon, film haklarını satın aldı. Yine o dönem yapılmış açıklamalara göre, gelecek dizi Amazon Prime Video için üretilmiş bir dizi olacak. Dizinin tahmin edebileceğimiz en büyük amaçlarından biri de Game Of Thrones gibi bir başarı elde etmek.
Bu az bilgi aktarılan süreç işlemeye devam ettikçe, bekleyen seyircilerin de merakı gitgide artmıştı elbet. 2018 yılında çıkan haberlerle birlikte, 2 sezon ve pazarlama kampanyaları için Amazon’un yaklaşık 500 milyon doları gözden çıkardığı ortaya çıktı. Elbette bu kadar yüksek meblağlar seyircideki beklentileri de yükseltti. Game Of Thrones gibi bir dizinin 6. sezonu için 100 milyon dolar harcadığını göz önüne alırsak, Amazon’un bu işin ötesine geçebilmek gibi bir hedefi olduğu da söylenebilir.
Bu olaylardan sonra merakı ve beklentiyi üzerinde toplayan Amazon’un yeni dizisi, yakın zamanlarda da heyecan verici yeni bilgiler yayınladı. Şu anki tahminlere göre gelmiş geçmiş en büyük bütçeli dizi olacak yapım, açıklanana göre asıl hikâyeden epey öncesini konu alacak ve Orta Dünya’nın ikinci çağını seyircilere sunacak. Resmi açıklamada yer alan “Tolkien’in kaleminden akan en büyük kötü adam tüm dünyayı karanlıkla örtmekle tehdit etti. Göreceli bir barış zamanında başlayan dizi, kötülüğün Orta Dünya’da uzun zamandır korkulan yeniden ortaya çıkışıyla yüzleşen hem tanıdık hem de yeni bir karakter kadrosunu takip ediyor.” cümleleri de seyircilerin merakını bir nebze olsa da azaltmış oldu. Her ne kadar birçok bilgi verilmiş ve proje şekillenmiş gibi gözükse de dizinin resmi olarak açıklanan bir yayın tarihi yok. Sadece forumlar ve konuşulanlar üzerinden 2021 yılı içerisinde dizinin yayınlanması şeklinde bir beklenti var. Umuyorum ki bu yapım, en kısa sürede seyirciyle buluşur ve beklenilen kadar kaliteli bir dizi olur.
Dizinin İçeriği ve Oyuncu Kadrosu Hakkında Bilinenler
Dizi büyük beklentiler, büyük yatırımlar ve büyük bir girişim niteliği taşımakla birlikte, bunların yanında yarım asırlık bir mirasın da varisi olma görevini üstlenmiştir. Bu görevi üstlenmek istediklerini veya istemediklerini elbette biz seyirciler bilemiyoruz fakat bu kadar büyük bir yapımın sorumluluğunu almak bu gibi özellikleri de beraberinde taşımaktadır.
Amazon’un bu büyük projesi içinde John D. Payne ve Patrick McKay dizi sorumlusu şeklinde yer almaktadır. Yaklaşık 20 yıldır birlikte yazan ikiliye büyük güven duyulduğu çok açık. Dizi için Temmuz 2019’a kadar, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Avustralya’da çalışan oyuncu yönetmenleri ile beraber dünyanın dört bir yanında oyuncu seçmeleri yapılmış ve şu ana kadar tam olarak 35 oyuncu açıklanmıştır. Owain Arthur, Nazanin Boniadi, Tom Budge, Ismael Cruz Córdova gibi isimlerin yer aldığı bu geniş oyuncu kadrosu içerisinde başrolü Robert Aramayo canlandıracaktır.
Dizi, Yüzüklerin Efendisi hikâyesinin binlerce yıl öncesinde geçecek, barışçıl dönemlerin varlığından sonra ortaya çıkan kötülüğün yükselmesini anlatacak. Büyük krallıkların yükselip çöktüğü, seyircinin Elflerin başkentinden Orta Dünya’nın en karanlık köşelerine kadar götürüldüğü bir yapım bizleri bekliyor olacak. Anlatılan hikâyeler, Orta Dünya’nın geleceğinde, o günden çok uzak vakitlerde anlatılacak efsaneleri şekillendirmiş hikâyeler olacaktır.
Gelecek dizinin yönetmeni ise, Juan Antonio Bayona olacaktır. Kendisi şu ana kadar 30 ödül kazanmış İspanyol bir yönetmendir. El Orfanato, Lo Imposible, A Monster Calls gibi başarılı yapımların altında imzası bulunan J.A. Bayona’dan Yüzüklerin Efendisi için de aynı başarıyı göstermesi bekleniyor.
Metin Kaynakçası
1-https://ortadunya.fandom.com/wiki/Y%C3%BCz%C3%BCklerin_Efendisi
2-https://www.biyografi.info/kisi/john-ronald-reuel-tolkien
4-https://webrazzi.com/2017/11/14/yuzuklerin-efendisi-tv-dizisi-resmen-amazonun/
6-http://www.beyazperde.com/haberler/diziler/haberler-96281/
7-https://www.imdb.com/title/tt7631058/
Görsel Kaynakçası
Kapak Görseli:https://www.theverge.com/
Görsel 1:https://www.imdb.com/
Görsel 2:https://www.imdb.com/
Görsel 3:https://www.cnbc.com/2021/02/02/what-jeff-bezos-told-employees-about-stepping-down-as-ceo.html